Тапицираното легло вече е неразделен елемент от всеки стилен интериор на спалнята

Добре подбраният, с подходящ матрак, гарантира спокоен, дълъг сън и с това – успешна регенерация след тежък ден. В допълнение към практическите функции важен аспект е естетиката на изпълнението. Все по-популярни стават тапицирани легла с контейнер за спално бельо и табла , като доминиращият цвят е сивият.

Много хора изследват тайните на трудното изкуство на тапицерията, искат да подновят стари, износени антики и да накарат износената мебел да възвърне предишната си слава и характер. Някои потребители придават голямо значение на идеята за рециклиране и за тях тапицерията е нещо повече от изпитание за ръчни умения – тя е израз на добър вкус и еко. Половината от успеха на самообновяването е правилният подбор на техника, материал, инструменти и модел. Тапицерията е уникално умение, не става дума само за подплата на мебел с подходящо подбран материал, а и за придаване на стил и комбиниране на интериорни елементи в едно съгласувано цяло. Следователно втората половина на успеха зависи от това дали сме анализирали внимателно нашите нужди и необходимостта от промени в стаята или спалнята. Струва си да се запитате

Как да тапицирате легло?

Няма единен метод за тапициране, както убеждават и професионалистите, и ентусиастите. Принципът обаче е прост – винаги избираме инструментите и техниките, като се съобразяваме с възрастта на мебелите и тяхното състояние. В случай на тапицирано легло си струва да анализирате разходите за самостоятелно обновяване и рационално да прецените дали да поверите такава задача на професионалист или да действате сами. Не забравяйте, че тапицерията понякога изисква използването на индустриална шевна машина или професионални телбоди. Така че еднократната тапицерия на леглото може да се окаже много скъпо начинание.

Откъде да започна и как да си направим тапицирано легло?

Струва си да започнете с организирането на просторно работно място и правилното му подреждане, така че да имаме на разположение голяма маса и добро осветление. Внимателната подготовка на зоната на тапицерията ще превърне работата ни в чисто удоволствие. Процесът на тапицерия зависи от това дали имаме изцяло нова мебел за обработка, или е антикварна. След като разберем какви материали да използваме, премахнете старата тапицерия (в случай на стари легла) и след това напълнете новата.

Азбука на начинаещ тапицер.

Основният комплект за тапицерия се състои от няколко прости инструмента, като чук, клещи, нож, ножица, приемник и клещи. За да тапицирате леглото, измерете го прецизно с линийка или ролетка и след това купете необходимото количество материал и аксесоари, като конци, вата, ленти за тапицерия, глави на главата, плитки и ленти. Увеличаваме размерите на тапицерията с поне десет сантиметра, за да си осигурим допустима грешка и пространство за правилното подреждане на материала. Таблата на леглото е особено важна, правилно тапицирана придава на спалнята отличителен характер. Платовете с шарки, които избираме за таблата, обикновено имат участъци, където нашият модел се повтаря, така че при по-големи повърхности всеки път трябва да гарантирате, че повтарящите се елементи се комбинират в едно съгласувано цяло.

Капитонираната табла никога не излиза от мода.

Цветовете и довършителните елементи на таблата придават на стаята оригинален стил. Едно тапицирано легло в спалнята може да спечели много, ако използваме ватирани вместо шарени материали. Тази техника, въпреки че изисква много търпение, винаги придава чар на спалнята и от десетилетия се свързва с лукс, дворцови и имения пространства. При избора на ватиране ние сме ограничени само от въображението си, вдлъбнатините могат да бъдат направени по много различни начини: те могат да бъдат плитки, дълбоки, наклонени, успоредни или вертикални. За покриване на таблата се използват копчета за тапицерия, най-често с размери седемнадесет, двадесет или двадесет и два милиметра. Начинаещите тапицери трябва да помнят, че се предлагат в комплекти, състоящи се от кука, наслагване с дупка и подходяща форма. В момента имаме огромен избор от копчета за тапицерия, като покрити с плат, метални, релефни, шлифовани, с кристали или камъни и много други. Тапицирано легло за спалня с ватирана табла е в постоянно търсене от няколко години, а на пазара непрекъснато се появяват нови аранжировки. Ако обаче искате да придадете на спалнята си индивидуален характер и да се чувствате комфортно в нея, струва си да се погрижите за необикновени аксесоари, чийто избор в момента е неограничен. Нещо повече, можете сами да проектирате копчета за тапицерия. Има фирми, които произвеждат добавки за индивидуални поръчки на клиенти. и все още има нови договорености на пазара. Ако обаче искате да придадете на спалнята си индивидуален характер и да се чувствате комфортно в нея, струва си да се погрижите за необикновени аксесоари, чийто избор в момента е неограничен. Нещо повече, можете сами да проектирате копчета за тапицерия. Има фирми, които произвеждат добавки за индивидуални поръчки на клиенти. и все още има нови договорености на пазара. Ако обаче искате да придадете на спалнята си индивидуален характер и да се чувствате комфортно в нея, струва си да се погрижите за необикновени аксесоари, чийто избор в момента е неограничен. Нещо повече, можете сами да проектирате копчета за тапицерия. Има фирми, които произвеждат добавки за индивидуални поръчки на клиенти.

Сивото означава елегантно.

От няколко години пазарът за интериорен дизайн отново е доминиран от минимализма на формите и приглушените цветове. Сивият цвят се съчетава добре с бетонните елементи на интериора, които от своя страна се отнасят до необработените стоманобетонни конструкции.  Те естествено хармонират с други елементи на спалнята и се съчетават добре с детайли от дърво и метал. Сивото, т.е. комбинация от бяло и черно, е много универсален цвят, а множеството му нюанси – от антрацит до светло – сиво ви позволява да съчетаете тапицерията с почти всяко пространство. Струва си да се обърне внимание на факта, че таблата към леглото и контейнерът за спално бельо представляват цветно цяло. Тъкани с фин сив модел или ватирани тъкани ще направят тапицираното легло да придобие стил и безпроблемна елегантност. Струва си да комбинирате сиви материали с различни текстури, което придава дълбочина на мебелите.

Внимателният финал е от значение.

Когато се грижим за подходящия цвят на нашето легло, избираме аксесоари. Оригиналното тапицирано легло, направено естетично и с идея е ненадминат. Ограничени сме само от въображението си в избора на материали и техники за тапицерия. Тапицираните легла за спалнята изискват обмислен завършек. Тук се използва галантерия, за да се скрият ноктите и да се добави индивидуален характер на мебелите. Начинът, по който завършваме нашето легло, ще реши дали тапицерията ще бъде успешна. Излишъкът от аксесоари може да затрупа нашия интериор, но използването им твърде пестеливо в някои спални ще създаде ефект на празнота, която ще трябва да бъде запълнена с допълнително оборудване.

Удобството е на първо място – тапицирано легло за дете.

Детската стая е специално място във всеки дом. Изключително важно е удобното легло, обикновено тапицирано, с табла, което има двойна функция: предпазва спящия от механични наранявания, и в същото време изолира спящия от стената. В детска стая и младежка стая контейнерът за спално бельо също е добро решение, благодарение на което по-лесно се поддържа ред, а освен това спестяваме място. На пазара има много модели тапицирани легла, които съчетават практични решения и наситени цветове. Единично легло работи добре в детската стая, защото осигурява пълен комфорт по време на сън. И така, как да направите тапицирано легло, което ще продължи няколко години? Правилният избор на тапицерия е от ключово значение тук. Таблата трябва да бъде изработена от мек материал, устойчив на замърсяване и често пране.

Тапицерия – занимание за смелите.

Доскоро тапицерията беше дейност на група майстори. В момента не е необходимо да сте завършили някакви специализирани курсове или да сте професионалист, за да започнете своето приключение с тапицерия. Тапицирането на собственото ви легло е хоби за смели и креативни хора. Тапицерията прави мебелите отново удобни и естетични. Как да си направим тапицирано легло се пише от ентусиасти в специализирани форуми и блогове, а на пазара ще получим цяла гама от книги за интериор и тапицерия. Спалнята е уникално място във всеки дом, така че понякога си струва да й придадете нов стил, за да се чувствате добре и комфортно в нея.